Image

Kuru Buz

KURU BUZ
Kuru buz, katı karbondioksittir. Karbondioksit, basınç ve sıcaklığa bağlı olarak, üç halde var olabilir:

* Gaz
* Sıvı
* Katı

Kuru buz, karbondioksit gazının 15 Bar basınç altında -79°C‘ de sıkıştırılarak preslenmesi sonucunda elde edilen bir kuru gaz kütlesidir.

KURU BUZ GENEL ÖZELLIKLERI:
• Renksiz, kokusuz ve içinde nem (su) ihtiva etmez.
• Likit CO2 gazının 15 Bar basınç ve -79°C'de preslenmesi sonucunda ortaya çıkar.
• Orijinal Üretim ebadı 25 cm x 25 cm ebadında Küp şeklindedir. İsteğe bağlı olarak, 1 kg ila 2,5 kg'lık kalıplar halinde üretilebilir.
• Özel Krom buz kesme makinaları ile istenen ebatta şekillendirilir.
• Kuru buz konteyner veya strafor içerisinde taşınır ve saklanır.
• Oda sıcaklığında buharlaşmadan iki gün, Özel Kuru buz Konteyner'ı veya Kuru buz straforu içerisinde üç gün durabilir.
• Boğucu özelliğinden dolayı bulunduğu ortamdaki bakteri böcek ve haşereleri yok eder. Hijyenik bir ortam sağlar.
• Havadan 1,50 kat ağır olduğu için kapalı yerlerde fazlaca teneffüs edilmesi sakıncalıdır.
• Kesinlikle eldiven veya özel taşıma kelepçesi ile taşınmalıdır .
• Cilde, göze teması veya yutulması kesinlikle insan sağlığına zararlıdır.

KURU BUZ KULLANIM ALANLARI VE TÜKETİM YERLERİ:

• Meşrubat ve içecek sektörü
• Gıda sektörü : Saklanmış yiyecek sektöründe (pizza, tavuk, dondurulmuş gıda ürünleri, her türlü sebze ve meyvenin uzun süre özelliğini yitirmeden saklanması için kullanılmaktadır.)
• Seracılık ortamında : Bitkilerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için en önemli madde CO2 gazı olduğu için Kurubuz seracılıkta hem katı hem de gaz halinde kullanılmaktadır.
• Ecza Sanayide: Birçok ilaçta Kuru buz, gaz halinde kullanılmaktadır.Özellikle en çok kullandığımız ilaçlardan olan Aspirin,Sodyum Karbonat, Potasyum Karbonat ve metanol gibi birçok ilacın içinde bulunmaktadır.
• Soğutma ve dondurma alanları: 1975 yılından beri tüm Havayolları, deniz ve demir yollarında yiyeceklerin ve içeceklerin servis anına kadar bozulmadan saklanması Kuru buz sayesindedir. Dondurulmuş gıdaların uzak noktalara sevkıyatında veya ihracatında bozulmadan sevk olmasını sağlar. Sanayide kuru buz, gaz halinde her türlü metal kaynaklarında kullanılır. Katı halinde ise günümüzde modası geçen ve çevreye verdiği atıktan dolayı kullanışsız olan kumlama metodunun yerini almıştır. Basınç ile birlikte granül halde püskürtülen Kuru buz tanecikleri her satıhta ve ortamda sıfır zarar ile kullanılmaktadır.
• Balıkçılık Sektöründe: Özellikle yaz aylarında taze balığın korunması ve sevk edilmesi oldukça güçtür. Bu konuda Kurubuz, en etkili ve en hijyen çözümü sağlar. Hem balığı dondurur; hem de bakteri üremesini gideceği yere kadar engeller.Ayrıca dalgıçların tüplerinde kullandıkları başlıca gazlardan biridir.
• Dondurmacılık Sektöründe: Hem dondurmayı erimekten hem de içinde bakteri üremesini engellemesinden dolayı Günümüzde tüm dondurma firmalarının dondurmalarını sevk ederken veya bozulmasını engellerken kullandığı metotlardan birisi de ve belki de en önemlisi Kurubuzdur.

Maddeler halinde yararlarına değinecek olur isek ;
• Boğucu özelliğinden dolayı bulunduğu ortamda haşere veya zararlı barındırmaz.
• Bitkinin ihtiyacı olan CO2 gazını kolayca elde etmesini sağlamasından dolayı bitkinin verimi 3 kat artmaktadır. Dünyada organik tarımın en can alıcı maddesidir. Çünkü zararlıları ilaç yerine tamamen doğal yöntemle uzaklaştırması ve aynı zamanda gübre yerine geçmesi en can alıcı noktasıdır. Böylece hem çiftçiye hem ekonomimize katkı sağlamakta, aynı zamanda verimi üç kat arttırmaktadır.
• Açık tarım arazi uygulamalarında Kendisi de doğal bir ilaç olan CO2 gazının püskürtülecek olan ilaç ile birlikte hava yerine kullanılması halinde ilaçlama verimi 2 kat artmaktadır.
Image
Image